vineri, 30 ianuarie 2009

Cauzele diabetului zaharat

Diabetul zaharat tip 1

In cazul DZ tip 1, atât factorii ereditari, cât şi cei de mediu joacǎ un rol important. Tipul 1 de DZ va fi dobândit cu o probabilitate de 3-5% de cǎtre un copil dacǎ unul dintre pǎrinţi este bolnav. Dacǎ ambii pǎrinţi sunt bolnavi, riscul creşte la 10-25%. In cazul gemenilor monovitelini, dacǎ unul dintre ei prezintǎ DZ tip 1, riscul ca şi celǎlalt sǎ manifeste boala este de 30-50%. Etiologia bolii se bazeazǎ pe ipoteza existentei unor modificǎri genetice la care se adaugǎ factori de mediu declanşatori.

In cazul factorilor declanşatori, importanţi sunt factorii alimentari, un rol poate şi mai important jucându-l însă infecţiile virale. Acestea conduc la o reacţie imunǎ greşit orientată, care distruge propriile celulele producǎtoare de insulinǎ (celulele beta pancreatice). Aceasta este cauza pentru care DZ tip 1 mai este numit şi "boalǎ autoimunǎ". O infecţie viralǎ poate declanşa o reacţie autoimunǎ, caz în care celulele sistemului imun secretǎ anticorpi împotriva ţesuturilor proprii organismului. Cei mai importanti autoanticorpi în cazul DZ tip 1 sunt anticorpii insulari citoplasmatici (ICA), anticorpii antiinsulina (IAA), anticorpii împotriva enzimei glutamat decarboxilaza (GADA) şi anticorpii împotriva tirozinkinazei IA-2. Aceşti autoanticorpi pot fi evidentiaţi în sângele pacientului cu luni sau chiar ani înainte de manifestarea clinică a bolii.

Diabetul zaharat tip 2

La instalarea DZ de tip 2 contribuie deopotrivǎ factori dobândiţi şi ereditari: predispoziţie geneticǎ, obezitatea, alimentaţia dezechilibratǎ şi sedentarismul. Acestea conduc la o sensibilitate redusă a celulelor corpului faţǎ de insulinǎ (insulino-rezistenţǎ). Secundar apare şi scăderea secreţiei de insulinǎ.

Ca o dovada cǎ factorul genetic joacǎ un rol important în dobândirea DZ de tip 2, este observaţia cǎ, dacǎ unul dintre gemenii monovitelini se îmbolnǎveşte, celǎlalt are un risc de 50-90% de a manifesta boala. Alǎturi de factorii genetici, DZ 2 este declanşat cel mai adesea de: alimenţia dezechilibratǎ, obezitate, sedentarism, fumat, hipertensiune arterialǎ şi vârsta înaintatǎ.

In prima fazǎ a bolii, insulino-rezistenţa poate sǎ fie compensată prin creşterea producţiei de insulinǎ, astfel încât glicemia sǎ fie păstrată în limite normale. In faza urmatoare, producţia de insulinǎ scade şi se instaleazǎ "toleranta scazutǎ la glucozǎ", o creştere exageratǎ şi prelungitǎ a glicemiei ca urmare a ingestiei de glucide. Etapa urmatoare este DZ 2 manifest.

Diabetul de sarcina

In cazul DZ de sarcinǎ (gestaţional) etiologia este datǎ de modificǎrile hormonale asociate. Acestea conduc la un necesar crescut de insulinǎ care poate avea ca rezultat o creştere a glicemiei.

Alte tipuri de diabet zaharat

Existǎ boli pancreatice sau modificari genetice care pot cauza DZ. De asemenea anumite medicamente, cu precadere cortizonul, pot fi implicate în apariţia DZ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu